În cartierele săracilor, lipsa ajutoarelor sociale, diminuate drastic în vreme de criză, naşte situaţii dramatice.De multe ori, o familie întreagă formată chiar şi din zece persoane locuieşte într-o singură cameră unde se face şi focul. La un loc, bătrâni şi copii stau lângă singura sobă din casă.
În zona mărginaşă a cartierului Lacu Dulce locuiesc cei mai sărmani oameni din Brăila. Pe străzile Prahovei sau în prelungirea străzii Cărămidari, bojdeucile ţiganilor se îngrămădesc una în alta.
Bărbaţii lucrează cei mai mulţi la Salubritate sau la Regia de Apă-Canal.
Până anul acesta, cei mai mulţi beneficiau de concediile maternale, conform legii, câte doi ani. Luau concedii pe bandă pentru că aşa beneficiau şi de bani şi de timp liber, fapt ce le permitea să muncească în continuare cu ziua pe unde puteau.
Părinţi care nu-şi merită copiii: O mamă şi-a ucis băieţelul în bătaie, împreună cu iubitul, iar o alta şi-a scăpat din ochi fetiţa surdo-mută, care a murit!
Fănica Başno are 34 de ani şi cinci copii. Cel mai mare are 17 ani, ceilalţi sunt la şcoală, iar mezinul are doar şase luni.
„Ne descurgăm foarte greu. Soţul ia 650 de lei pe lună. Cu alocaţiile la copii ajungem mai adaugăm vreo 200 de lei. Atât. Am avut copii bolnavi au fost internaţi. O grămadă de bani au costat medicamentele", s-a plâns femeia.
Băiatul cel mare Toni are 17 ani şi de la 13 ani face cărăuşie. Acum, iarna, pe ger, nici aşa ceva nu merge.
„Poliţia cum ne vede cu căruţele, cum ne rade. Aşa că nu mai merge treaba decât pe aici, prin cartier, şi pe bani puţini. Dacă ne confiscă căruţa, o să ajungem cu toţii să stăm cu mâinile întinse la pomană", ne-a spus tânărul.
„Cotroceniul", în beznă
Aproape de capătul străzii Cărmidari într-o „vilă" cu o cameră şi un antreu locuieşte familia Şerban. De altfel, Nelu, capul familiei, un ţigan blond de 32 de a