Spectacolul este regizat de Radu Dinulescu şi este realizat în cadrul proiectului Vagabondaj, un proiect de cooperare culturală în cadrul programului European Cultura 2007-2013. Partenerii acestui proiect sunt Teatrul de păpuşi Belfort din Franţa şi Compania Karromato din Praga, Republica Cehă.
„Am vrut un text de Andersen pentru că universul lui se apropie cel mai mult de tema anului 2010 - sărăcia și excluderea socială. „Tovarășul de drum” este povestea unui tânăr care pleacă dintr-o țară săracă să cucerească lumea cu teama profundă că se va simți străin pe meleaguri pe care nu le cunoaște. Hans Christian este un autor care atrage publicul atât în România cât și în Franța și în Cehia. Sper că va fi un spectacol cu mare succes la public” a declarat regizorul Radu Dinulescu, directorul Teatrului de Marionete Arad.
În privinţa tehnicilor folosite, Radu Dinulescu asigură că acest spectacol va reprezenta o premieră absolută în materie. „Practic este un spectacol care se desfășoară cu marionete destul de mari – 70, 80 de centimetri, care evoluează în spatele unui ecran transparent pe care sunt proiectate imagini 3D, imagini care se vor vedea cu ajutorul celebrilor ochelari în două culori” a mai spus Radu Dinulescu. Ecranul din tul este comandat special de la o firmă din Franța iar la imaginile 3D se lucrează deja de câteva luni. Procedeul fiind destul de complicat și neavând încă suficientă experiență, se lucrează învățând tehnicile din mers.
Echipa implicată în realizarea spctacolului „Tovarăşul de drum” este formată dn arădeni, mai puţin Armand Richelet, un mai vechi colaborator al Teatrului de Marionete Arad. Armand Richelet răspunde de imaginile de sinteză și în general de partea estetică a spectacolului.
„Tovarăşul de drum” va avea premiera în luna martie și va rămâne în repertoriul Teatrului de Marionete Arad. În cadrul proiectului european s