Furnizorii privaţi de energie acuză compania de stat Electrica de faptul că rămâne cu o parte din energia ieftină pe care Hidroelectrica o livrează către ArcelorMittal Galaţi. Întreaga piaţă liberă de electricitate din România a fost distrusă de intervenţia statului, spune Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică.
Tranzacţia extrem de controversată prin care Hidroelectrica va livra anul acesta către ArcelorMittal Galaţi 1,75 TWh (200 de MW) de energie la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu 25% sub media pieţei, continuă să ridice semne de întrebare şi, mai mult, naşte conflicte între furnizorii de pe piaţă.
Citiţi şi Mittal a forţat mâna statului pentru a obţine energie ieftină
De data aceasta este vorba despre un contract adiacent, prin care furnizorul de stat Electrica, specializat în livrarea energiei către marii consumatori, realizează echilibrarea dintre electricitatea care pleacă de la producător, în bandă, adică încontinuu la aceeaşi putere, şi consumul efectiv al ArcelorMittal, care diferă de la o oră la alta. Mai exact, din cei 200 de MW primiţi de la Hidroelectrica, Mittal vinde către Electrica 70 de MW, energie pe care Electrica ar trebui să i-o returneze în funcţie de variaţia consumului.
Combinatul siderurgic vinde către Electrica această energie la acelaşi preţ de 130 de lei pe MWh, pentru că, altfel, ar fi acuzat că face profit din comerţul cu energie. Electrica percepe pentru acest serviciu de profilare 17 lei pe MWh, deci Mittal primeşte energia înapoi cu 147 de lei pe MWh.
Ce câştigă Electrica
Însă, potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul" din interiorul companiei, Electrica furnizează din cei 70 de MW doar în jur de 20 de MW înapoi către Mittal şi rămâne astfel cu 50 de MW de energie la un preţ „strategic", adică la fel cu cel la care Guvernul a decis să ofere energie ieftină către Mittal pentru a