Aflat la Bucureşti în perioada 10-18 ianuarie, scriitorul Dorin Tudoran a vorbit pentru gândul despre fosta Securitate, despre pasiunea românilor pentru stenograme sau despre intrarea amânată în spaţiul Schengen
Dorin Tudoran a plecat în 1985 dintr-o ţară închisă şi s-a stabilit în SUA. A revenit în vizită acum, când porţile spaţiului Schengen amână să i se deschidă României. A urmărit luările de poziţie ale oficialilor români din ultima vreme şi nu i-a plăcut ce a auzit.
"Pot să vă spun că reacţiile oficiale româneşti faţă de această hotărâre de amânare mi s-au părut absolut catastrofale. Bulgarii au reacţionat foarte bine, nu s-au dat jigniţi, nu au ameninţat, nu au spus că este o discriminare. Au spus: «Vom încerca să redresăm lucrurile pentru care nu ne-aţi primit, este singura cale». Într-o situaţie ca asta, cel mai bine e să te gândeşti unde nu stai bine, nu să te dai cel mai mare din parcare şi să strigi la Europa: «V-o tragem noi! Vă arătăm noi! Ce credeţi voi, că vă merge?» Mi s-a părut de o stupizenie exemplară. În sceneta asta, România e o singură ţară, Europa e un continent. Şi România nu e nici cea mai bogată, nici cea mai curată, nici cea mai puţin coruptă ţară din Europa ", a declarat scriitorul pentru gândul.
Dorin Tudoran critică şi reacţiile pe care le-a avut ministrul de Externe, Teodor Bakonschi. "Chiar dacă tehnic ce spune într-o declaraţie e adevărat, «Nu eu, personal, ca ministru de Externe sunt responsabil de acest proiect» este o calamitate de răspuns. Nu este vorba care scară de pe blocul ăsta este mai murdară, problema este că blocul arată foarte urât", adaugă scriitorul.
"Instituţiile nu mai merită încrederea oamenilor"
• Supravegheat în continuu pe vremea comunismului, Dorin Tudoran nu are nicio problemă cu societatea de tip Big Brother din ţările occidentale. "În momentul în care