„De ce 6 morţi şi atâta ură în Arizona?” (Le Figaro). „Arizona, o adevărată Mecca a fanatismului” (Le Temps). „Creşterea economiei americane este insuficientă pentru relansarea pieţei muncii” (Osservatore Romano). „Executarea a doi tineri ostateci în Niger. Terorism. Franţa în prima linie” (Le Figaro). „Tunisia-Algeria: un risc de incendiu” (Le Monde).
Presa franceză şi europeană se interesează de SUA şi mișcarea ultraconservatoare Tea Party. Mişcarea ultraconservatoare este considerată autorul moral al împuşcării a 20 oameni sâmbătă, 8 ianuarie, în statul Arizona de către un tânăr de 22 de ani.
„Tea Party, pe banca acuzaţilor”, titrează Le Monde. Parlamentara democrată, grav rănită în atacul armat, Gabrielle Giffords, a devenit ținta atacurilor mişcării Tea Party mai ales din cauza opoziţiei sale cu privire la o lege privind imigraţia şi a susţinerii sale pentru reforma asigurărilor de sănătate demarată de preşedintele Barack Obama. Giffords a primit numeroase ameninţări în timpul campaniei electorale din noiembrie.
„De ce 6 morţi şi atâta ură în Arizona?”, se întreabă Le Figaro, cotidian francez conservator. „Ceea ce se întâmplă în Statele Unite de la alegerea lui Barack Obama, se aseamănă cu confruntările din anii 1960. Dar, diferenţa este dată de prezenţa Internetului, a Twitter şi reţelelor de socializare care difuzează ideile şi cuvintele de ordine cu viteza luminii. Mişcarea hippy din anii 1960 făcea apel numai la manifestaţii paşnice contra războiului din Vietnam, pe când Tea Party şi complicii săi cheamă la luptă armată şi evocă fără încetare tirania de la Casa Albă”.
„Gloanţele de la Tucson, din Arizona, îi vor îndemna, poate, la reflecţie pe cei care au instigat la violenţă. Numai că riscul este ca aceste gloanţe să reprezinte numai începutul violenţei”. Iată de ce Le Temps, cotidian francofon elveţian, consideră „Arizona, o a