Jurnalistul ungur Zsolt Bogar, suspendat de Radioul Public în urma unui protest împotriva legii media, a explicat într-un interviu pentru FP România cum va fi restricţionată libertatea presei. Noua autoritate pentru media ungară, dotată cu puteri discreţionare, a trezit reacţii vehemente în UE, mai ales că s-a suprapus cu preluarea preşedinţiei Uniunii.
CITEŞTE reacţiile din Parlamentul European legate de legea presei din Ungaria
- FP România: Sunteţi primul ziarist penalizat după adoptarea legii presei. Ce vi s-a întâmplat?
- Schimbarea puterii, vestea adoptării legii media şi comasarea tuturor instituţiilor media publice au avut efecte timpurii: la posturile publice redactorii au devenit mai precauţi, unele teme nu sunt discutate - din frica de a nu fi sancţionaţi. Această autocenzură ne-a enervat cel mai tare, de aceea ne-am hotărât pentru această acţiune de protest. În dimineaţa de după adoptarea legii, moderatorul Attila Mong a tăcut în acord cu mine timp de un minut după un anunţ, care spunea că ştirilor nu trebuie să li se alăture comentarii. Acţiunea împotriva noastră n-a fost începută după legea nouă, ci pentru că am încălcat contractul colectiv de muncă. Minutul de tăcere a fost la 6:16 dimineaţa atunci când Attila a vorbit pentru prima dată ca moderator. La 6:17 a anunţat că emisiunea continuă cu un reportaj.
- Cum va acţiona noua lege asupra libertăţii presei?
- Noua lege a presei restricţionează libertatea de opinie şi libertatea presei în Ungaria, dar asta nu înseamnă că această libertate a fost deja abolită începând cu 1 ianuarie, mai ales că nu avem încă o experienţă practică cu noile condiţii-cadru. Un lucru este însă clar: noua autoritate pentru media are un potenţial de putere neobişnuit de mare. Poate să controleze aproape întregul peisaj mass-media (TV, Radio, Print, anumite conţinute online), sectoare car