Fundatia Edu Cer semnaleaza o scandaloasa anomalie in legislatia privind sistemul universitar. In Romania, contractele de bursa doctorala sau postdoctorala POSDRU trebuie sa fie girate, astfel incat, daca un tanar nu publica un numar de articole in doar doi ani trebuie sa returneze cuantumul bursei.
"Este inca o dovada a modului in care sunt tratati tinerii care au potential de cercetare in tara asta: sunt umiliti si tratati cu dispret de personaje care, de fapt, nu au nimic in comun cu stiinta", reclama Edu CER, referindu-se la prevederea legala care arata ca daca un tanar doctorand nu publica in doar doi ani 2 articole in reviste cotate ISI si 2 articole in reviste cotate BDI, atunci este obligat sa returneze intreg cuantumul bursei, in caz contrar universitatea fiind indreptatita sa execute girantul.
"Nu stim daca aceste conditii stranii din contractele de finantare pentru tinerii (post)doctoranzi sunt impuse de minister sau de alte personaje din universitati, care nu au nicio legatura cu modul in care se face cercetarea, dar prin ele sunt hartuiti tinerii de valoare. Daca incercam sa aflam, de la universitati, cine anume impune asa ceva ni se raspunde, sec: 'Nu noi, ci organul intermediar', fara sa fie numit acest organ, in caz ca exista. Contractual e semnat doar de conducerea universitatii si de nici un alt organ.
In ce tara din lume se pune o presiune psihologica atat de formidabila pe un tanar aflat la inceput de drum in stiinta cu tipul acesta de contract conditionat de declaratii notariale? Daca nu publica x articole in cei 2-3 ani din timpul bursei (post)doctorate, universitatea, prin oficiul judic, vine si executa casa girantului (parintilor) in caz ca tanarul nu returneaza toti banii de bursa, bani din care a trebuit sa traiasca cu familia sa vreme de 3 ani", se arata in comunicatul Edu Cer remis Ziare.com.