Preşedintele francez l-a asigurat pe liderul american că nu va căuta detronarea dolarului din poziţia privilegiată de valută de rezervă a lumii, în ciuda sugestiilor sale anterioare. Nicolas Sarkozy declarase că proeminenţa dolarului a contribuit la criza financiară prin încurajarea dezechilibrelor globale.
Cei doi lideri au discutat timp de două ore şi jumătate la Casa Albă. Preşedintele Franţei deţine, în acest an, şefia Grupului celor 8 şi a Grupului celor 20, care include economii emergente, precum China, India şi Brazilia.
Una dintre priorităţile sale declarate este reformarea sistemului monetar global, astfel încât acesta să reflecte mai bine noile economii şi valute.
Idei de schimbare
Sarkozy a sugerat, anterior, că rolul dolarului ca singura monedă globală pentru rezerve valutare nu mai reflectă o lume din ce în ce mai multipolară. Economiile emergente, precum China, India, Brazilia şi Rusia, au putere din ce în ce mai mare. China cere explicit renunţarea la statutul privilegiat al dolarului. Conferinţa de la Bretton Woods, din 1944, a stabilit rolul dolarului american de monedă pentru rezerve valutare.
Atât preşedintele Sarkozy, cât şi ministrul său de Finanţe, Christine Lagarde, care a participat la întâlnirea cu Obama, declaraseră anterior că proeminenţa dolarului a contribuit la criza financiară prin încurajarea dezechilibrelor globale. Oficialii francezi mai afirmaseră că ar vrea să studieze posibilitatea unui rol mai important pentru Drepturile Speciale de Retragere (moneda FMI).
Un oficial francez, citat de Bloomberg, a spus însă, după întâlnire, că rolul dolarului ca monedă de rezervă nu e principala problemă pe care o întâmpină ordinea monetară mondială. El a spus că problemele mai mari constau în a face valutele controlate, precum yuanul chinezesc să fluctueze liber şi în a găsi moduri de a limita surplusuril