Administratorii zonei de agrement au propus ca, în caz de accidente, să fie folosite ATV-uri.
Săptămâna trecută, un pietrean a fost găsit de salvamontişti prăbuşit în zona mediană a pârtiei, după ce suferise un traumatism la genunchi. Cătălin B., în vârstă de 43 de ani, a fost observat de salvatorul montan tocmai când acesta se pregătea să facă ultima verificare a pârtiei. „Legătura securit nu a funcţionat fiind prost reglată sau defectă“, a spus Raul Papalicef, şeful serviciului Salvamont.
„Calea e periculoasă din cauza echipamentului“
Transportul pe pistă a fost efectuat pe o targă UT 200 cu şine, specială pentru pârtie, însă transferul până la ambulanţă a ridicat probleme. „Am folosit singura alternativă şi anume coborârea spre zona supermarketului unde ne aştepta Salvarea. Calea este dificilă şi periculoasă din cauza echipamentului salvatorilor montani - clăpari şi targă cu şine“, mai spune Papalicef.
Echipamentul este impropriu de folosit pe o zonă de acces unde sunt scări, iar coborârea devine riscantă atât pentru siguranţa echipajului, cât şi pentru cea a persoanei accidentate. În fişa de procedură stabilită încă din sezonul trecut cu Serviciul de Ambulanţă, preluarea accidentaţilor se face de pe platoul de lângă restaurantul Terasa Gospodinelor sau la baza pârtiei. „Noi nu am putut urca până la Terasa Gospodinelor pentru a prelua pacientul pentru că drumul era impracticabil. Nici cu maşini de teren 4 X 4 nu se putea urca. În plus, cele 19 autosanitare de care dispunem sunt cu garda joasă“, a spus Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă.
Soluţii propuse
Soluţia pe care administratorul pârtiei o propune salvatorilor pentru transferul accidentaţilor este folosirea unui ATV ca mijloc de tracţiune. „Unul dintre cele două ATV-uri pe care le avem în dotare poate fi util pentru transportul persoanelor accidenta