Chiria pentru cel mai nou corp al Universităţii „Al. I. Cuza“ a rămas de doi ani la aceeaşi valoare, în ciuda faptului că piaţa imobiliară a fost lovită de criză.
În toamna anului 2008, Universitatea „Cuza“ semna un contract de închiriere cu Romtelecom pentru corpul de clădire de pe strada Lăpuşneanu. Valoarea achitată de instituţia de învăţământ pentru fiecare metru pătrat era de 14,5 euro. Cu toate că situaţia de pe piaţa imobiliară s-a schimbat mult în ultimii ani, valoarea chiriei nu a fost renegociată.
„Corpul R al Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» are, în continuare, regim de închiriere. Clauza de confidenţialitate a contractului ne împiedică să facem publică valoarea chiriei pe metru pătrat“, au spus reprezentanţii universităţii.
În schimb, Vasile Işan, rectorul de la „Cuza“, susţine că valoarea chiriei nu s-a schimbat de la semnarea contractului. „Chiria este cea înregistrată în contractul cu Romtelecom din octombrie 2008. Încercăm acum să o renegociem, să o aducem la un alt nivel“, a precizat Vasile Işan. Cu toate acestea, conform rectorului, cele trei şcoli doctorale care îşi desfăşoară cursurile în corpul R ar putea acoperi chiria pe care Universitatea o achită.
Cheltuială eligibilă în proiecte
„Chiria este o cheltuială eligibilă în cazul tuturor celor trei proiecte. Sunt alte fonduri, de aceea nu mai este o cheltuială în plus pentru Universitate“, a precizat Işan. Mai mult, acesta susţine că un astfel de contract este necesar pentru ca Universitatea să fie certificată în continuare cu un grad ridicat de încredere din partea ARACIS. „Contează foarte mult în evaluarea aceasta condiţiile şi dotările de care dispun şcolile doctorale. Dacă aceste studii doctorale s-ar desfăşura pe holurile Universităţii, nu mai obţineam gradul ridicat de încredere“, a completat Işan. Pe viitor, şefii de la „Cuza“ se gândesc să