În unele localităţi din Judeţul Gorj, recensământul agricol este aproape de final, iar în altele, cum ar fi municipiul Târgu-Jiu, nu s-au colectat decât jumătate din date. O echipă de recenzorii din municipiul Târgu-Jiu s-a deplasat la gospodăria lui Ion Moianu din localitatea componentă Preajba.
Ion Moianu are printre cele mai mari gospodării din Preajba, compusă dintr-o casă, peste patru hectare de teren arabil şi 120 de oi. „Nu a fost dificil. A durat în jur de 20 de minute. Sunt binevenite pentru a avea o situaţie clară asupra suprafeţelor“, a spus Ion Moianu. În municipiul Târgu-Jiu, recensământul agricol se desfăşoară cu dificultate, astfel încât reşedinţa judeţului Gorj se află pe locurile codaşe la colectarea datelor, cu doar 51%. „Sunt oameni în vârstă care nu cunosc bine datele din gospodărie şi aşteaptă să vină copiii. O altă situaţie cu care ne confruntăm este aceea că nu-i găsim acasă pe proprietari şi trebuie să venim de mai multe ori. Mulţi sunt reticienţi în a ne pune la dispoziţie datele solicitate pentru că se tem de impozite“, a explicat Ilie Gheorghe, recenzor şef în municipiul Târgu-Jiu şi şeful Serviciului Agricol din cadrul Primăriei.
667 de recenzori în judeţul Gorj
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, până acum, la nivelul judeţului s-au completat 65% din numărul chestionarelor, cu peste două procente sub media pe ţară. Printre comunele fruntaşe se numără Fărcăşeşti, unde s-a încheiat strângerea datelor, Bumbeşti Piţic cu 90%, Bolboşi – 89%, iar printre localităţile codaşe sunt Scoarţa cu 46%, Prigoria-47,29% şi Târgu-Jiu cu 51%. „Recensământul se încheie pe data de 31 ianuarie.În localităţile cu un procent ridicat s-a acţionat mai bine. La nivelul judeţului Gorj sunt 667 de recenzori, 109 recenzori şefi şi 70 de coordonatori. Au fost înlocuiţi 14 recenzori pe motive de boală, iar în localităţile Polovragi şi