Eforturile politice si religioase pentru gasirea unei solutii in Orientul Mijlociu, prin crearea si recunoasterea internationala a Palestinei, s-au intensificat.
Ministrul palestinian de Externe, Riad Malki, a afirmat ca va cere, in septembrie, Organizatiei Natiunilor Unite, recunoasterea statului Palestina si ca, in prezent, exista un lobby international pentru votul tarile din intreaga lume, informeaza CBS News."
Eforturile diplomatice din ultima vreme ale Palestinei sunt vizibile. Cinci tari din America de Sud au recunoscut statul Palestinian: Brazilia, Argentina, Bolivia, Ecuador si Chile si este posibil ca in perioada urmatoare sa le urmeze si altele, precum Uruguayul, Paraguayul si Peru.
Lobby-ul palestinian s-a intensificat si in tari din Africa, Asia si Caraibe. Potrivit ministrului de Extrene palestinian, Spania ar putea fi prima tara din Europa occidentala, care ar recunoaste statul palestinian.
Miza ar fi ca la votul din Adunarea Generala a ONU, Palestina sa obtina o majoritate, dar totul va depinde de Consiliul de Securitate, care va decide totul, fiind stiut faptul ca SUA si-au exercitat pana acum dreptul de veto.
Ce spune Hillary Clinton?
Secretarul de stat american Hillary Clinton spune ca "progresul in dezvoltarea institutiilor guvernamentale palestiniene poate contribui la procesul de recunoastere a statului".
Dar doamna Clinton are o parere rezervata, privind rezolvarea acestei probleme de catre ONU. "Noi continuam sa credem cu tarie ca New York-ul (ONU, n.red.) nu este locul de rezolvare a acestui conflict de lunga durata si importante sunt negocierile intre israelieni si palestinieni."
Statele Unite au recurs mereu la dreptul de veto atunci cand a fost vorba de a se lua masuri impotriva Israelului, iar Camera Reprezentantilor a adoptat o rezolutie prin c