România îşi apără dreptul de a intra în Schengen invocând problemele altor state în domeniul securizării frontierelor. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a arătat că deficienţe, care permit migranţilor ilegali să ajungă cu miile în inima Europei, au inclusiv graniţele sudice ale Uniunii Europene.
Declaraţia ministrului de Externe care, în mod logic vizează Spania, Italia, Grecia şi Franţa - toate membre Schengen - a fost făcută de şeful diplomaţiei române în prezenţa ambasadorului francez la Bucureşti, Henri Paul, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Bucureşti, cu ocazia lansării preşedinţiei ungare a UE. Declaraţia face referire la permeabilitatea frontierelor maritime ale Franţei şi ale Spaniei, constatată de UE.
Mai citeşte şi:
Şanse europene pierdute de România
„Vulnerabilităţi există în tot spaţiul Schengen, deci nu este o construcţie perfectă. Pe toată frontiera sudică a UE pătrund în număr important imigranţi clandestini din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu", a subliniat Baconschi. Afirmaţia sa vine în replică la criticile repetate ale Berlinului, dar mai ales ale Parisului privind ,,vulnerabilitatea" frontierelor româneşti.
Ne păzim singuri graniţa
Baconschi a amintit de cazul Greciei care a cerut ajutorul agenţiei europene pentru securitatea graniţelor, FRONTEX, pentru a face faţă valului de migranţi ilegali.
Întrebat dacă România va prelua modelul elen cerând ajutorul grănicerilor FRONTEX, ministrul de Externe a declarat că ţara noastră este în stare să-şi păzească singură graniţele. „Dar, în momentul în care alţii (n.r. - Germania, Franţa, Olanda) se îndoiesc de acest lucru, îi invităm: veniţi, vedeţi, verificaţi voi înşivă dacă evaluarea experţilor europeni şi prezentarea raportului lor în faţa Consiliului nu vă sunt suficiente", a adăugat Baconschi.
El a reiterat