Informaţiile de pe cardul naţional de sănătate vor putea fi accesate de medicii de familie, medicii specialişti, precum şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, care vor trebui să se doteze, în acest scop, cu cititoare de carduri.
Ministerul Sănătăţii a pus, marţi, în dezbatere publică pe site-ul instituţiei proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX - Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional, precum şi cele înscrise pe cipul cardului, sunt, printre altele, diagnostice cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea, după deces, de organe, ţesuturi şi celule. Informaţiile medicale minime stocate în format electronic vor fi editate de medicul de familie pe listele căruia figurează asiguratul, dar şi de către medicii specialişti la care ajunge asiguratul. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cei care au acces la informaţiile de pe card sunt medicii de familie, medicii specialişti sau cadrele medicale de la spitalele de urgenţă. Farmaciştii nu vor avea acces la cardul naţional, ei putând vedea doar acele informaţii de pe card care se regăsesc pe reţeta electronică, aceasta fiind o nouă componentă în Sistemul Informatizat Unic aflat în planurile Ministerului Sănătăţii, ca şi fişa electronică a pacientului. Pentru a putea citi informaţiile, furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi, potrivit proiectului legislativ, să-şi achiziţioneze cititoare de carduri.
Nu prezinţi cardul, plăteşti consultaţia
Asiguratul suportă cheltuielile reprezentând contravaloarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate respectiv