Ialomiţianu: Dacă România nu va putea să-şi acopere deficitul, sigur că va apela la aceste fonduri de la Comisie
Următorul acord pe care România îl va semna cu instituţiile financiare internaţionale va fi de tip preventiv, atât cu FMI, cât şi cu Comisia Europeană (CE), a declarat ieri ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. La întrebarea jurnaliştilor privind tipul de acord care va fi semnat cu Comisia Europeană, ministrul Finanţelor a precizat de mai multe ori că următoarea înţelegere va fi preventivă, ca şi în cazul FMI. "Dacă România nu va putea să-şi acopere deficitul, sigur că va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul. Dacă nu ne putem împrumuta de pe pieţele interne sau internaţionale, atunci vom apela la banii Comisiei", a adăugat Ialomiţianu.
Ministrul Finanţelor a explicat că în cazul noului acord cu Comisia Europeană va fi pusă la dispoziţie o sumă ce va putea fi accesată în condiţii similare celor din acordurile de tip preventiv promovate de FMI. "Este vorba de credibilitate. Vrem să câştigăm o mai mare încredere pe pieţele externe. Acordul cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană a fost avantajos pentru România", a spus Ialomiţianu. Referitor la durata următoarei înţelegeri cu instituţiile internaţionale, Ialomiţianu nu a oferit detalii, precizând doar că aceasta va trebui să ţină cont şi de programul de trecere la zona euro a României. Potrivit ministrului Finanţelor, CE va urmări în principal încadrarea deficitului bugetar în limitele convenite şi reducerea acestuia sub 3% din PIB în 2012, precum şi menţinerea datoriei publice la un nivel redus.
Declaraţiile unice vor putea fi depuse şi la alte instituţii
Angajatorii vor putea depune declaraţiile unice privind plata impozitului pe venit şi contribuţiile sociale şi la alte instituţii, nu numai la administraţiile fiscale din subordine