Cartea „Timoc. Lumea de dincolo“, editată de ICR, îmbină interesul documentar cu expresivitatea artistică. Ritualurile funerare ale românilor de la sud de Dunăre sunt surprinse, prin lentila aparatului foto, de un „ochi“ care nu uită niciodată de natura artistică a fotografiei.
Albumul editat la sfârşitul anului trecut de Institutul Cultural Român vine în prelungirea expoziţiei „Timoc - Lumea de dincolo", a fotografului Marius Olteanu, care a fost prezentată de acelaşi ICR la Librăria Cărtureşti din incinta Muzeului Ţăranului Român de-a lungul lunii mai 2010
Este vorba despre o serie de fotografii făcute în comunităţile de români din Timocul sârbesc, care descriu momentele legate de înmormântare: ritualuri funerare, procesiuni funebre, tradiţii legate de doliu, dar nu numai. Şi liniştea aşteptării „marii treceri" este surprinsă aici, majoritatea covârşitoare a „eroilor" acestor fotografii fiind oameni vârstnici. Fie că sunt legate propriu-zis de momentele funerare sau nu, toate instantaneele au o pronunţată dimensiune spirituală: nu numai prin legătura cu Biserica (sunt prezente şi detalii ale sărbătorii Paştelui), ci prin aerul de solemnitate tragică pe care-l inspiră.
Ritualuri funerare
Fotografiile sunt rezultate ale proiectului „Mediateca românilor din Timoc", derulat de ICR, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în perioada aprilie-octombrie 2009. Proiectul a fost conceput ca parte a unui program amplu, de lungă durată, având ca scop promovarea patrimoniului istoric şi cultural al comunităţii româneşti din Timoc (Serbia), prin valorificarea cercetărilor de teren pe teme antropologice şi etnografice şi mediatizarea lor în România şi în străinătate.
Seria de fotografii „Timoc - Lumea de dincolo", alături de filmul omonim, realizat în cadrul aceluiaşi proiect, este focalizată asupra obiceiurilor, tradiţiilor, riturilor şi ritualur