Impasul legat de construirea în judeţul Hunedoara a două deponeuri ecologice pentru deşeuri se continuă şi în acest an. După mai multe scenarii care prevedeau locaţii diferite ale gropilor de gunoi, ultima schimbare vizează o revenire parţială la formula de proiect iniţială în care Petrila este una din locaţii. Pentru asta edilii locali mai fac o ultimă încercare.
Este vorba de o ultimă tentativă pe care "executivul" primăriei o are în această săptămână de a trece prin consiliul local hotărârea care permite alocarea terenului necesar pentru deponeu. “Este ultima încercare. Dacă proiectul de hotărâre nu se aprobă de către consilieri, pierdem investiţia, iar taxa de salubritate în Valea Jiului va deveni un lux”, spune Ilie Păducel, primar la Petrila.
Autorităţile judeţene au timp până în luna martie să găsească locaţia pentru cele două deponeuri. Potrivit lui Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara, dacă CL Petrila va respinge încă o dată locaţia, deponeurile se vor construi fie la Muncel, fie în zona Teliuc. Cert este că deocamdată cei 50 de milioane de euro care aşteaptă să revoluţioneze sistemul de gestiune al deşeurilor în judeţ sunt în aer.
Marea întârziere
Pentru a treia oară în şapte ani modernizarea sistemului judeţean de gestiune a deşeurilor e aproape de eşec. După ce consilierii locali din Petrila s-au opus construcţiei deponeului, acum nici localnicii din Bârcea nu mai vor groapa de gunoi.
Europa ne-a dat, România n-a luat. În joc este de această dată sistemul integrat de gestiune a deşeurilor, o investiţie de 50 de milioane de euro, care, cu trei luni înainte de dead-line-ul stabilit pentru demararea lucrărilor, este în aer. În prezent, nici una din cele două locaţii stabilite în proiect, Petrila şi Bârcea Mare, nu mai sunt sustenabile.
Prima a fost blocată de votul dat împotrivă de consilier