Dolarul american va fi valuta anului, anticipează analiştii a trei instituţii financiare internaţionale. Tradus la nivel local, situaţia echivalează cu preţuri mai mari la carburanţi şi gaze
Dolarul va fi cea mai bună valută a anului, consideră analiştii de la Wells Fargo & Co, Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ Ltd. şi SJS Markets Ltd., trei instituţii financiare la nivel mondial. Ei sunt de părere că, în 2011, dolarul american se va aprecia atât faţă de euro, cât şi faţă de yenul japonez şi de lira britanică. Nick Bennenbroek, analistul-şef al băncii americane Wells Fargo, recunoscut pentru precizia previziunilor despre piaţa valutară, avansează şi cifra aprecierii dolarului, respectiv cinci procente faţă de moneda europeană şi 11 procente faţă de yen, potrivit Bloomberg.
BCR: Aprecierea dolarului înseamnă scumpirea energiei
Cum se traduce aprecierea dolarului pentru România? "În cazul în care dolarul se va aprecia faţă de euro, impactul principal pe plan local va fi, în primul rând, la nivelul costurilor energiei. Aceasta înseamnă preţuri mai mari la gaze şi carburanţi, care sunt calculate în dolari. Mai departe, creşterea preţurilor la energie va crea presiune asupra inflaţiei", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. El nu exclude alte creşteri de preţuri în economie, în condiţiile în care orice scumpire a energiei se transmite mai departe. Ma-jorarea preţului carburanţilor ar putea fi până la urmă chiar mai mare, dacă aprecierea dolarului faţă de euro se va suprapune avansului cotaţiei ţiţeiului la nivel mondial.
Economistul-şef al BCR nu se aşteaptă ca întărirea dolarului american faţă de moneda europeană să aducă scumpiri la nivelul produselor alimentare. Asta pentru că aproximativ 70% din schimburile comerciale ale României se fac cu Uniunea Europeană, iar ponderea celorlalte state în această relaţie este mică. "