O parte dintre actualii ambasadori bulgari au fost plătiţi, în timpul comunismului, pentru a spiona personalul diplomatic şi pentru a raporta informaţiile către fosta poliţie politică a regimului de la Sofia, notează săptămânalul „168 Ceasa”. La poliţia politică ajungea tot felul de informaţii, inclusiv cele despre muzica pe care o ascultau diplomaţii. Sursa: Ambasada Bulgariei
Scandalul diplomaţilor care au colaborat cu poliţia politică comunistă a izbucnit în Bulgaria la jumătatea lui decembrie 2010, când aşa-numita Comisie a dosarelor, care investighează dosarele din timpul comunismului, a anunţat că aproape jumătate dintre ambasadorii actuali ai Bulgariei au avut legături cu fosta poliţie politică, scrie portalul Novinite, citat de Agerpres.
Săptămânalul bulgar scrie că reporterii săi au putut să consulte dosarele diplomaţilor colaboratori, în ciuda faptului că cele mai multe dintre acestea au fost „curăţate” cu ani în urmă.
Informaţiile din dosare relevă că „spionii” au primit 20 sau 40 de leva, 100 de dolari sau chiar piese de schimb pentru automobile în schimbul informaţiilor furnizate. Informaţiile îi vizau pe diplomaţii care ascultau muzica Beatles, angajaţii care furau alcool sau intenţionau să solicite azil politic peste hotare.
Ziariştii bulgari de la săptămânalul citat mai scriu că toţi ambasadorii, fără excepţie, au fost de acord să scrie aceste rapoarte pentru securitatea statului şi chiar au dat dovadă de mult zel. Conform „168 Ceasa”, colaborarea cu poliţia politică comunistă a fost privită de aceşti diplomaţi ca un bilet care le permitea să trăiască împreună cu familiile lor dincolo de Cortina de Fier.
Guvernul bulgar a cerut preşedintelui Gheorghi Părvanov să retragă de la post 45 de diplomaţi de rang înalt care au fost deconspiraţi ca foşti colaboratori ai serviciilor secrete comuniste, printre aceş