Zeci de instituţii de stat au avut, în anii 2009 şi 2010, procese cu sute de angajaţi, majoritatea litigiilor fiind câştigate de angajaţi, în anumite cazuri litigiile fiind deschise chiar de şefii acestora, potrivit site-ului www.romaniacurata.ro.
Conform statisticii date publicităţii marţi de site-ul www.romaniacurata.ro, în perioada 2009-2010 36 de instituţii au avut procese intentate de salariaţi şi sindicate, iar 15 agenţii nu au avut litigii în instanţă.
"Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) a solicitat agenţiilor şi companiilor statului, în baza Legii 544 din 2001, informaţii privind numărul proceselor în care au fost date în judecată de proprii angajaţi, în perioada 2009-2010. Rezultatul: 36 de instituţii au avut procese deschise de salariaţi şi sindicate, iar 15 agenţii nu au avut litigii în instanţă. Nu au binevoit să ne răspundă 17 instituţii, invocând diverse motive: fie că datele au caracter personal şi nu intră sub incidenţa Legii 544 din 2001, fie informaţiile solicitate se găsesc pe portalul instanţelor de judecată. În plus, nouă societăţi şi regii autonome au refuzat să dea curs solicitării noastre", scriu reprezentanţii organizaţiei, pe site-ul citat.
Potrivit celor de la ARC, litigiile au vizat, în special, acordarea de sporuri salariale, prime, stimulente ori tichete de masă, precum şi tăierea orelor suplimentare. Alte probleme tranşate între angajaţi şi instituţii în instanţă au fost desfacerile "abuzive" ale unor contracte individuale de muncă, pensionarea anticipată, reîncadrarea unor angajaţi concediaţi sau repunerea unor şefi pe funcţiile de conducere.
"Chiar dacă multe dintre procese nu au o decizie definitivă, în majoritatea cazurilor angajaţii au câştigat", se arată în informarea postată de site-ul citat.
Conform sursei citate, la SN CFR SA, "din datele transmise de structura centrală şi opt regionale" rezultă