Sabin Mureşan (33 de ani) a muncit în ultimii şase ani în cele mai periculoase locuri din lume ca lucrător pentru pace. Meseria de „pacificator“ îi aduce lunar între 500 şi 2.000 de euro. A învăţat să meargă printre oameni înarmaţi, să se ferească de proiectile şi să-i convingă pe rebeli să nu fure recoltele localnicilor din Filipine. Acum, Sabin Mureşan s-a întors în România la o viaţă simplă.
Timp de şase ani, principala activitate a lui Sabin Mureşan a fost să evite izbucnirea unor violenţe în comunităţile locale, ocazie cu care şi-a riscat chiar şi viaţa.
Mai citeşte şi:
EXCLUSIV Exploratorul Alin Totorean: „Cancerul este o provocare pentru mine, la fel ca şi Deşertul Atacama“
Mame care îşi duc copiii la şcoală înarmate cu AK 47, sute de familii îşi părăsesc în grabă casele de frică să nu fie măcelărite de militari, proiectile care şuieră lângă taberele de voluntari. Acestea sunt câteva dintre imaginile pe care Sabin Mureşan le-a trăit în ultimii şase ani, ca „peaceworker" (lucrător pentru pace-n.r.).
El a fost angajat de organizaţii nonguvernamentale internaţionale de profil, dar şi guvernamentale precum Serviciul German de Dezvoltare, pentru a încerca să evite conflictele armate pe plan local în zonele periculoase ale lumii precum precum Irak, Sudan sau Filipine, dar şi să ofere sprijin umanitar şi logistic localnicilor.
Atacaţi de grupări irakiene
Sabin Mureşan, originar din Târgu-Mureş, a decis ca în 2004 să treacă la un alt nivel al experienţei sale ca lucrător pentru pace. Astfel, el a decis, împreună cu soţia sa, Ina Curic, să plece în prima misiune importantă, în Irak, ca angajaţi ai unei organizaţii nonguvernamentale din Cehia, cu scopul de a sprijini dezvoltarea societăţii civile locale. Cu un an în urmă trupele americane invadaseră ţara, aşa că nu sperau la o misiune uşoară.
Prima experi