Anul acesta este crucial pentru proiectul conductei Nabucco, întrucât deciziile care se vor lua în 2011 vor avea o influenţă importantă asupra aprovizionării viitoare cu energie a Europei, a declarat Christian Dolezal, purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco.
,,De aceea este nevoie ca Uniunea Europeană să îşi dezvolte relaţiile cu potenţialele ţări sursă pentru Nabucco, precum Azerbaijan sau Turkmenistan. Deblocarea resurselor neexploatate şi transportarea lor către Europa vor fi elemente de importanţă majoră, pe măsură ce Europa Centrală şi de Vest se vor confrunta cu un deficit considerabil în aprovizionarea cu energie în următoarele două decenii, iar preţul gazelor naturale va creşte concomitent cu scăderea producţiei interne", a declarat Dolzal, citat într-un comunicat al companiei.
Potrivit reprezentanţilor consorţiului, Nabucco va ajuta la diversificarea surselor energetice ale Europei şi va asigura aprovizionarea prin transportul de gaze din regiunea Caspică, prin Turcia, pe piaţa Uniunii Europene. De acest proiect beneficiază nu doar consumatorii din Europa, ci şi ţările de tranzit şi regiunile sursă din Asia Centrală.
„Nabucco salută vizita preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, şi a comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger, în Azerbaijan şi Turkmenistan, şi îi susţine în promovarea proiectului", se mai arată în comunicat.
Construcţia conductei este programată să înceapă în 2012, iar prima livrare de gaze este estimată pentru 2015.
Nabucco va aduce gaze din zona Caspică şi Orientul Mijlociu în Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. România este reprezentată în consorţiul Nabucco prin transportatorul de gaze Transgaz.