De 19 ani încoace, judeţul nostru suferă de pe urma unui declin demografic continuu. Procesul de scădere a sporului natural a început în anul 1992, când rata anuală a mortalităţii a depăşit-o constant pe cea a natalităţii.
În primele 10 luni ale anului trecut, au fost înregistrate cu 735 mai multe decese decât naşteri, în creştere faţă de anul 2009, când sporul negativ al natalităţii a fost de 638. Cauzele sunt diverse, dar majoritatea pot fi explicate prin declinul social traversat de România după căderea comunismului.
„Explicaţii ar fi foarte multe, cert e că după 89 a început să scadă populaţia judeţului. Înainte de Revoluţie, sporul natural era consistent, dar atunci erau alte condiţii sociale. Să nu uităm că foarte mulţi tineri au plecat la lucru în străinătate, fapt ce afectează numărul populaţiei active. Mai trebuie luate în calcul şi bugetele familiilor, care nu permit întotdeauna creşterea unor copii. În plus, se poate observa o scădere drastică a sporului în special în mediul rural. De exemplu, în 2009 am avut un spor negativ de 638, dintre care numai 102 reieşit din mediul urban”, ne-a declarat Ioan Matei, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Mureş.
Specialiştii în statistică aşteaptă recensământul din octombrie pentru a calcula cu mai multă precizie nivelul actual al populaţiei active. Scăderea este, însă, evidentă. Dacă la începutul anilor 90 în Mureş populaţia judeţului număra 624.141 de suflete, la începutul lui 2010 cifrele arătau o scădere cu aproape 44.000 de locuitori. „Scăderea este evidentă şi eu cred că cifrele pe care le vom obţine în octombrie vor fi şi mai îngrijorătoare decât cele de acum”, a completat Matei.
Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: