Niciun judeţ nu încasează suficiente contribuţii sociale pentru a-şi plăti pensiile. Doar Capitala este pe plus: din banii adunaţi plăteşte drepturile bătrânilor bucureşteni şi acoperă şi o parte dintre golurile celorlalte judeţe.
Vezi care sunt cele mai sărace judeţe din România
În România, angajaţii sunt puţini şi au venituri mici, pe când pensionarii sunt mulţi şi, în unele judeţe, pensiile medii sunt aproape cât salariile medii. Asta reiese din buletinul lunar pe judeţe realizat de Institutul Naţional de Statistică. În septembrie existau 4,194 milioane de angajaţi şi 5,5 milioane de pensionari, dintre care aproximativ 820.000 lucrau doar în agricultură.
Mai citeşte şi:
Un vrâncean munceşte ca să producă bani pentru două pensii
Casa de Pensii Brăila este luată cu asalt de persoanele care vor să se pensioneze anticipat
Numărul salariaţilor îl depăşeşte pe cel al pensionarilor în doar nouă judeţe, dar numai în patru dintre acestea avem de-a face cu o diferenţă semnificativă între cei care contribuie la buget şi cei care iau de la buget: Bucureşti (unde există aproape doi salariaţi la un pensionar), Ilfov (10 la 7), Constanţa (17 la 13) şi Timiş (aproape 10 la 7). În rest, numărul pensionarilor îl depăşeşte covârşitor pe cel al salariaţilor, uneori chiar şi cu peste 50%.
„Supranumerar" de pensionari
Giurgiu şi Teleorman au un număr dublu de pensionari faţă de angajaţi, ceea ce înseamnă doi retraşi din activitate la un salariat. Urmează Botoşani, Suceava, Vaslui, Dâmboviţa, Călăraşi, Olt şi Caraş-Severin, judeţe care oscilează în jurul a 25% pensionari în plus faţă de salariaţi.
În aceste condiţii, este explicabil că niciun judeţ, cu excepţia Capitalei, să nu poată să susţină pensiile din propriile venituri. Dar situaţia este de-a dreptul catastrofală: 31 de judeţe încasează CAS-uri care nu ac