Guvernul sarb ia in considerare posibila sa participare la constructia centralei nucleare bulgare din Belene, a declarat Petar Skundric, Ministrul Energiei din Serbia. Inainte ca analistii sarbi sa se pronunte, Skundric a spus ca este de acord cu proiectul si a aratat ca o noua centrala nucleara bulgara va conduce la scaderea preturilor pentru energia electrica in Serbia.
In luna noiembrie Bulgaria a oferit Serbiei un procent initial de 1-2% din actiunile centralei nucleare. Ulterior Serbia a cerut un procent de 5-10%. Pe 30 noiembrie a fost semnat la Sofia un acord legat de Belene, intre corporatia rusa "Rosatom" si compania de energie electrica bulgara (NEK) pentru a stabili o companie care sa studieze proiectul. Compania finlandeza Fortum are o cota simbolica de 1%, iar compania franceza Altran Technologies va intra si ea in proiect.
Conform proiectului, Bulgaria va detine 51% din actiunile centralei nucleare, dar ceilalti investitori vor putea in viitor sa isi creasca actiunile pana la 25%, in detrimentul investitorilor rusi si bulgari, relateaza Novinite. Guvernul sarb ia in considerare posibila sa participare la constructia centralei nucleare bulgare din Belene, a declarat Petar Skundric, Ministrul Energiei din Serbia. Inainte ca analistii sarbi sa se pronunte, Skundric a spus ca este de acord cu proiectul si a aratat ca o noua centrala nucleara bulgara va conduce la scaderea preturilor pentru energia electrica in Serbia.
In luna noiembrie Bulgaria a oferit Serbiei un procent initial de 1-2% din actiunile centralei nucleare. Ulterior Serbia a cerut un procent de 5-10%. Pe 30 noiembrie a fost semnat la Sofia un acord legat de Belene, intre corporatia rusa "Rosatom" si compania de energie electrica bulgara (NEK) pentru a stabili o companie care sa studieze proiectul. Compania finlandeza Fortum are o cota simbolica de 1%, iar compa