Ce este atât de grav în Legea mass-media încât sute de jurnalişti au ieşit să protesteze pe străzile Budapestei cu plasturi lipiţi peste gură, iar publicaţii importante ca Népszava, Népszabadság, Magyar Narancs, Élet és Irodalom au ieşit cu pagina de gardă albă? În cele aproape 200 de pagini, documentul impune un control fără precedent asupra instituţiilor de presă, a jurnaliştilor şi a pieţei, încredinţând decizia, controlul şi dreptul de sancţiune unui organism politic atotputernic numit Autoritatea Naţională pentru Media şi Comunicare în Masă (ANMC). Autoritatea este condusă pentru nouă ani de Annamária Szalai, membră a partidului de guvernământ în rang de secretar de stat, care conduce şi Consiliul mass-media, alcătuit din cinci membri desemnaţi de FIDESZ. Instituţia are prerogative extinse care includ şi emiterea de decrete, ceea ce doar guvernul, Banca Naţională şi guvernările locale mai pot face.
Autoritatea Naţională pentru Media şi Comunicare în Masă:
- stabileşte regulile pieţei mediatice, distribuie frecvenţe în audiovizual, autorizează sau retrage autorizaţii staţiilor de radio şi televiziune.
- controlează şi sancţionează mediile electronice, presa tipărită, precum şi pe cea difuzată online pentru încălcarea interesului public, moralei şi ordinii publice. Amenzile aplicate pentru conţinutul lipsit de echilibru sau care aduce atingere demnităţii umane au cuantumuri capabile să ruineze piaţa mediatică şi aşa sărăcită de criză: până la 730.000 de euro pentru televiziune şi radio, până la 100.000 de euro pentru cotidiene naţionale şi portaluri de ştiri, până la 40.000 de euro pentru publicaţiile săptâmânale.
- limitează sub sancţiune procentul de ştiri conţinând violenţă la maximum 20% la televiziune şi radio şi stabileşte un procent obligatoriu de muzică ungurească de 35%.
- poate cere jurnaliştilor în baza legii să-şi de