Economiile emergente incep sa-si ia tot mai mult revansa in fata tarilor bogate, caci cresterea puternica inregistrata de ele le permite sa ridice preturile materiilor prime si combustibilului, ele fiind acum cele care dicteaza ritmul economiei globale. Si asta in timp ce Europa se chinuie sa se mentina si sa tina in frau somajul, dar si sa impuna masurile de austeritate.
In timp ce economiile occidentale au ramas in urma, China, India si Brazilia apasa piciorul pe acceleratie, stabilind ritmul economiei globale si determinand preturile. Rezultatul: o tendinta generala de crestere a preturilor exact in cel mai greu moment pentru tarile bogate, ceea ce ar putea duce la o dezvoltare lenta si inflatii galopante.
Preturile materiilor prime, de la bumbac si zahar si pana la cauciuc, continua sa urce de luni de zile. Cresterea pretului la petrol are insa cel mai direct impact asupra economiei, iar tarile bogate trag semnalul de alarma, caci nu mai pot suporta asta.
In Statele Unite ale Americii, pretul petrolului brut a ajuns la aproape 90 dolari pe baril, iar in Europa se apropie de 95 dolari, o crestere cu 15 de dolari intr-un an. Pretul se apropie de aproape de 100 de dolari, o cifra considerata de multi ca un prag psihologic, dupa care ar putea sa iasa la suprafata un cerc vicios al speculatiilor financiare. S-ar ajunge astfel a situatia din 2008, cand pretul petrolului a atins 140 dolari.
AIE, Agentia Internationala pentru Energie a OCDE, o organizatie a tarilor bogate, este constienta de faptul ca aceste noi valuri de scumpiri ale petrolului au un impact semnificativ asupra celor mai dezvoltate tari. Factura pe care cele 34 de tari ale OCDE au platit-o tarilor exportatoare a ajuns la aproape 800 miliarde euro. Acest lucru s-a resimtit puternic in PIB, iar daca aceasta crestere va continua, tarile OCDE se vor confrunta c