Preţul unei astfel de instalaţii variază între 250 şi 600 de euro. Un litru de gaz petrolier lichefiat este de 2,99 de lei, în timp ce la benzină şi motorină s-a depăşit pragul de cinci lei.
Tot mai mulţi şoferi aleg această alternativă pentru a-şi permite să circule în continuare cu bolizii de zeci de mii de euro
Sătui să mai dea sute bune de lei pentru a face plinul cu benzină sau motorină, carburanţi ale căror preţuri cresc peste noapte, tot mai mulţi vrânceni aleg să-şi monteze intalaţii GPL pe maşini.
Principalul motiv pentru care şoferii apelează la această soluţie este acela că vor reduce la jumătate cheltuielile de la pompele de alimentare, astfel că vor parcurge un număr dublu de kilometri cu gaz, cu aceeaşi bani pe care îi dădeau pe un plin de benzină. În schimb, deşi costurile sunt reduse, există şi un impediment, maşinile nu mai sunt la fel de puternice pe gaz.
Amortizare în şase luni
Daniel Manea este unul dintre posesorii de autoturisme care a reuşit să facă economii serioase de când foloseşte acest tip de combustibil.
„Am dat în jur de 1.200 de lei ca să-mi montez o instalaţie GPL în urmă cu aproximativ jumătate de an, însă pot spune că deja am amortizat investiţia. În loc de 300 de lei cât dădeam lunar pe benzină, acum nu dau mai mult de 160 de lei pe un plin de gaz. Nu mi-aş mai fi permis să scot maşina din garaj dacă trebuia să cumpăr benzină cu 5,20 lei litrul", spune şoferul.
În schimb, Gabi Oaneş a preferat să-şi cumpere o Dacia Logan nouă, cu instalaţia GPL montată din fabrică.
„Atâta timp cât există un monopol al cartelurilor petroliere care stabilesc preţul carburanţilor, din ce în ce mai mulţi şoferi vor alege această variantă. Cei de la Consiliul Concurenţei nu văd că de fapt există o înţelegere între firme când vine vorba de scumpiri", spune conducătorul auto.
Profi