De acum, rupturile in cuplu pot fi finalizate mai repede. O nouă lege, poreclită "Mica Reformă in justiţie", simplifică procedurile de anulare a căsătoriilor.
Legea 202/2010, intrată in vigoare la sfârşitul anului trecut, simplifică anumite proceduri care până acum încărcau instanţele de judecată. Printre modificări se numără şi formalităţile în cazul divorţului, care se va putea încheia în faţa primarului sau unui notar.
Dacă până acum, din cauza numărului mult prea mare de dosare înregistrate la instanţele de judecată, se întâmpla ca un divorţ prin acordul părţilor să fie luat în discuţie abia peste câteva luni de la depunerea actelor, prin legea “Micii Reforme în justiţie”, intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut, cei care vor să se despartă oficial pot cere primarului sau notarului desfacerea căsătoriei, în schimbul unei taxe.
«Certaţii» se mai pot gândi 30 de zile
Soţii trebuie să fie de acord cu desfacerea căsătoriei şi să nu aibă copii. “Dacă atât femeia, cât şi bărbatul sunt de acord să divorţeze, merg la primăria unde s-au căsătorit ori la cea de care au aparţinut cu ultimul domiciliu comun şi depun o cerere de desfacere a căsătoriei. Ofiţerul de stare civilă le înregistrează solicitarea şi le dă un termen de gândire de 30 de zile. Dacă după expirarea acestei perioade nu s-au răzgândit, li se eliberează un certificat de divorţ. După menţionarea acestui înscris în certificatul de căsătorie, căsnicia celor doi s-a încheiat. Aceeaşi procedură o vor urma şi în faţa unui notar, doar că acel certificat trebuie dus ulterior la primărie pentru menţiunile care trebuie făcute în actul de căsătorie”, ne-a declarat Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Taxa administrativă de divorţ va fi stabilită de fiecare autoritate locală sau de fiecare notar în parte, însă în mod sigur va fi mai mi