Actuali ambasadori bulgari au primit diverse recompense pentru a-şi spiona colegii, după ce fuseseră recrutaţi ca agenţi sau colaboratori ai fostei securităţi comuniste, relatează Sofia News Agency, potrivit NewsIn.
Reporterii de la "168 Ceasa" au reuşit să citească unele dintre rapoartele scrise de agenţii-diplomaţi, chiar dacă mare parte a acestor documente a fost "curăţată" meticulos în urmă cu câţiva ani.
Potrivit dezvăluirilor, "spionii" primeau sume mici de bani, promovări sau piese de maşină, în schimbul informaţiilor oferite - ce angajat ascultă "Beatles", cine fură băuturi alcoolice sau plănuieşte să ceară azil.
Jurnaliştii au descoperit că toţi trimişii diplomatici au fost de acord să scrie astfel de rapoarte pentru securitate şi chiar se dovedeau a fi doritori să facă acest lucru. Colaboratorii vedeau această posiblitate ca singurul mod în care ei şi familiile lor puteau locui dincolo de Cortina de Fier.
Articolul subliniază că aceste dosare sugerează că niciuna dintre aceste persoane nu a fost promovată în baza profesionalismului şi capacităţilor. Mulţi raportau despre prieteni şi colegi încă din timpul stagiului militar.
Comisia bulgară pentru investigarea dosarelor fostei poliţii secrete comuniste a dezvăluit recent că 192 de angajaţi ai Ministerului de Externe au avut legături cu Securitatea Statului. Dintre aceştia, 33 sunt diplomaţi care în prezent se află la posturi în străinătate ca ambasadori, consuli sau adjuncţi de şefi de misiuni diplomatice. România a fost menţionată printre ţările unde lucrează aceşti diplomaţi, alături de Marea Britanie, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Olanda, Turcia, Rusia, China, Suedia, Norvegia, Japonia, Qatar, Kuwait, Siria, Egipt, Bosnia, Grecia, Vatican, Slovacia, Albania, Georgia, Armenia, Venezuela şi Naţiunile Unite.
Preşedintele Gheorghi Părvanov, el însuşi fost colaborator