Sabin Mureşan (33 de ani) a muncit în ultimii şase ani în cele mai periculoase locuri din lume. Tânărul a fost a angajat ca lucrător pentru pace în zone de război precum Irak, Filipine sau Burundi. În încercarea de a evita conflictele armate, el şi-a riscat în multe situaţii viaţa.
Mame care îşi duc copiii la şcoală înarmate cu AK 47, sute de familii care îşi părăsesc în grabă casele de frica unui atac, tabere de voluntari atacate cu proiectile. Acestea sunt câteva dintre imaginile pe care Sabin Mureşan le-a trăit în ultimii şase ani, ca „peaceworker” (lucrător pentru pace-nr), meserie care nici nu există în nomenclatorul de meserii din România.
El a fost angajat de organizaţii nonguvernamentale internaţionale de profil, dar şi guvernamentale precum Serviciul German de Dezvoltare, pentru a încerca să evite conflictele armate pe plan local în zonele „fierbinţi“ ale lumii, dar şi să ofere sprijin localnicilor în câteva din cele periculoase zone din lume, precum Irak sau Sudan. După ce a lucrat timp de cinci ani la Institutul Român pentru Pace din Cluj (PATRIR), Sabin Mureşan, originar din Târgu-Mureş, a decis ca în 2004 să treacă la un alt nivel al experienţei sale ca lucrător pentru pace. Astfel, el a decis, împreună cu Ina Curic, soţia acestuia, să plece în prima misiune importantă, în Irak, ca angajaţi ai unei organizaţii non-guvernamentale din Cehia, cu scopul de a sprijini dezvoltarea societăţii civile locale.
A prevenit conflicte armate în Filipine
Prin experienţa acumulată, dar şi prin strategiile de negociere învăţate în diferite stagii de training, în cei zece ani de când activează în domeniu, Sabin a reuşit, alături de echipa din care a făcut parte, să evite conflicte armate precum cele dintre localinici şi grupările militare neafiliate guvernului din Filipine, o altă misiune la care a participat, în 2007, timp de un an. @N_P