Românii care nu au niciun venit trebuie să plătească lunar contribuţia la sănătate în valoare de 37 de lei, adică 5,5% din salariul minim pe economie, dacă nu au fost înregistrate la primărie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale.
Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în România sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei şi 3,1 milioane de persoane cuprinse în legi speciale, informează Mediafax.
Din cele 8,28 milioane de persoane care plătesc contribuţia la sănătate, 4,98 milioane sunt salariaţi, 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate, 2,1 miliaone sunt pensionari cu pensii pestre 740 lei şi 0,9 milioane sunt şomeri, agricultori, au asigurare facultativă sau sunt persoane fără venit.
Perosnele fără venit vor plăti contribuţia la sănătate dacă nu depun la la primărie o cerere pentru a beneficia de ajutor social. DAcă vor face acest lucru, cei 37 de lei vor fi plătiţi de primărie.
Persoanele nu au avut niciun venit în ultimii cinci ani şi nici nu au beneficiat de ajutor social vor plăti contribuţia la sănătate pe ultimele şase luni, dacă pot face dovada statutului lor.