Referendumul pentru separarea Sudanului de Sud va duce, cel mai probabil, la crearea unui nou stat şi la impunerea pe harta lumii a unei noi capitale. Juba, centrul adminstrativ al Sudului, seamănă, mai degrabă, cu un imens centru de refugiaţi, în condiţiile în care jumătate de milion de oameni trăiesc în barăci, câştigând mai puţin de un dolar pe zi.
UPDATE Peste 60% din sudanezii din sud s-au prezentat la urme pentru a vota despinderea de Nord, fiind depăşit astfel pragul recesar pentru ca referendumul să fie valid.
"A fost atins pragul de 60%, acum cerem ca separarea faţă de nord să fie susţinută de 100% din populaţie", a declarat Anne Itto, membră a Mişcării pentru Libertatea Poporului, partid care a guvernat în regiunea de sud a Sudanului după pacea încheiată în 2005.
Rezultatele finale privind referendumul din Sudanul de Sud vor fi făcute publice, în mod oficial, la începutul lunii februarie.
Dacă rezultatele referendumului vor fi cele anticipate, de separare de nordul islamic, Sudanul de Sud va deveni cel de-al 54-lea stat african.
Într-o ţară puternic măcinată de conflicte armate, separarea Sudului, preponderent creştin, de Nordul islamic este văzută ca o nouă şansă pentru pace. Organizarea acestui referendum face parte din tratatul încheiat în 2005, care punea punct unui război civil care dura de mai bine de două decenii.
Patru milioane de sudanezi au stat la coadă pentru a vota desprinderea regiunii de sud de nordul controlat de partidul islamist condus de Omar al-Bashir, dorit în boxa acuzaţilor de Tribunalul Internaţional pentru crimele din Darfur. Votul pentru independenţă nu a fost unul lipsit de incidente. Circa 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntări armate în regiunea Abyei, situată la graniţa dintre Nord şi Sud şi revendicată de ambele părţi.
Sudanul de Sud, a cărei su