Este preşedinte al Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Vrancea, dar se ocupă şi de propria firmă de turism, fiind un mare pasionat de călătorii.
S-a născut într-o familie modestă din Munţii Vrancei, din părinţi care au făcut sacrificii mari pentru a-şi putea creşte şi educa copiii. Tatăl lucra la pădure, iar mama se îndeletnicea cu arta meşteşugului popular, confecţionând costume tradiţionale, cergi sau covoare lucrate manual.
„Păstrez în amintirea mamei cinci covoraşe populare, pe care le-am expus în pensiunea construită de mine la casa părintească, acestea trezind interesul vizitatorilor. Tata îşi dorea să-i fiu aproape la pădure, însă am urmat sfatul mamei de a-mi clădi o soartă mai bună, deşi, recunosc, am fost ataşat de locul natal", mărturiseşte Ion Roman.
La vârsta de 15 ani traversează ţara pentru a urma Şcoala Tehnică de Arte şi Meserii de la Târgu Mureş, ulterior revenind la Focşani, ca angajat la Combuinatul de Prelucrarea Lemnului, în profesia de tapiţer artistic, în paralel finalizându-şi studiile la Liceul „Unirea".
„La fabrică eram un tip vesel, mereu inventiv şi am început să organizez diverse activităţi cu tineretul, serate culturale, excursii, competiţii, brigăzi artistice. Am fost recrutat ca şef de secţie pe linie de sport, turism şi premilitară în organizaţia judeţeană a UTC de la acea vreme. Era o secţie tehnică şi nu politică, prin care organizam anual cel puţin 30 de concursuri de anvergură", povesteşte Ion Roman.
Şef la Turism
Spune însă că dincolo de toate aceste lucruri care i-au adus mari satisfacţii, pasiunea sa era turismul, zecile de excursii făcute cu tinerii pe cele mai cunoscute trasee turistice din ţară rămânându-i adânc întipărite în minte.
De accea, la vârsta de 29 de ani, când a primit oferta de la lucra la organismul specializat pe turism, respectiv Biroul pent