Potivit ultimei analize a Institutului Naţional de Statistică, maramureşenii care muncesc „duc în spate“ peste 110.000 de pensionari. Aceştia încasează lunar cu 50.000.000 de lei mai mult decât reuşesc cei care lucrează să vireze la fondul de pensii.
Potrivit unui clasament întocmit de Institutul Naţional de Statistică, în România, din cele 42 de judeţe, doar în 4 numărul angajaţilor îl depăşeşte pe cel al pensionarilor. Maramureşul se situează în acest top pe locul 17 cu 114.779 de pensionari şi doar 91.323 de angajaţi. Aceştia reuşesc să vireze lunar la Fondul de Pensii doar puţin peste 33 de milioane de lei lunar, în timp ce pentru aceeaşi perioadă, pensionarii încasează în total peste 83 de milioane de lei ca pensii. Numai anul trecut, 7.273 de maramureşeni au îngroşat rândurile pensionarilor din judeţ. Pensia cea mai mică este de 350 de lei, iar cea mai mare este de 5.341 de lei.
„Nu e cinstit ce se întâmplă“
Băimărenii care lucrează spun că situaţia este destul de ciudată, că nu este corect ceea ce se întâmplă. „Nu mi se pare cinstit. Da, sunt de acord că şi ei au muncit o viaţă şi acum ar trebui să se bucure de pensie, dar mie mi se reţine lunar un sfert din salariu pentru tot felul de contribuţii. Credeţi că eu mai apuc pensi?“, a declarat Florin Covaci, un tânăr băimărean care este angajat de doi ani la un atelier de mobilă din oraş. O altă părere are Florica Pop, o pensionară care a lucrat timp de mai bine de 30 de ani ca învăţătoare. „Am educat generaţii de copii şi acum am o pensie de 700 de lei. Toată viaţa am muncit şi am «cotizat» la stat. Acum este rândul meu să mă bucur de pensie“, a explicat aceasta.
„Nu suntem noi de vină“
Pensionarii intervievaţi de către reporterul „Adevărul de Seară“ spun că nu ei sunt de vin, ci sistemul şi politicile sociale. „Sistemul în care trăim este vinovat pentru situaţia în care