Reţele botnet, aplicaţii şi plugin-uri false pentru reţele sociale şi atacul smartphone-urilor cu Android, acestea sunt principalele ameninţari informatice anul acesta, conform specialiştilor BitDefender.
Anul 2010 a fost plin de surprize neplăcute în ceea ce priveşte securitatea informatică. Peisajul ameninţărilor virtuale a înregistrat activităţi noi şi neobişnuite, precum apariţia viermelui Stuxnet. De asemenea, evenimentele recente legate de scandalul Wikileaks, au declanşat valuri de proteste din partea anumitor grupuri de utilizatori de internet, îndreptate asupra instituţiilor care şi-au retras susţinerea pentru Wikileaks sau care au blamat public acţiunile acestora.
Valul masiv de atacuri “denial-of-service” a paralizat reţele furnizorilor de servicii de internet, activitatea sistemelor de procesare a plăţilor şi website-urile agenţiilor guvernamentale. Spre deosebire de atacurile obişnuite de tip “denial-of-service”, care se bazează pe o serie de calculatoare infectate pentru a lansa ofensiva, noile atacuri au fost susţinute printr-un efort voluntar, coordonat, al milioanelor de utilizatori care şi-au expus de bunăvoie calculatoarele unor persoane necunoscute.
Activităţi Botnet
Ani de-a rândul, reţelele botnet au reprezentat un element vital al industriei de malware. Calculatoarele controlate pot fi folosite pentru a trimite mesaje de tip spam, pentru a lansa atacuri de tip “denial-of-service”, pentru a găzdui în mod gratuit pagini de phishing sau malware sau pentru a oferi acces prin proxy pentru fraude cu carduri de credit. Sistarea recentă a serviciului SpamIt a redus considerabil volumul mesajelor de tip spam trimise prin intermediul reţelelor botnet, deşi nu a afectat infrastructura acestor reţele în niciun fel.
„Pe parcursul anului 2011, estimăm că vor apărea noi programe de afiliere pentru spam, iar cele existente se