UDMR a ajuns într-un moment de răscruce. Anunţul retragerii din postul de preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a vicepremierului Marko Bela a dus la apariţia unei adevărate crize de succesiune. Pentru prima dată în ultimii 18 ani, maghiarii ardeleni trebuie să îşi pună cu seriozitate problema alegerii unui nou lider. Pentru fotoliul care va fi lăsat liber de Marko Bela se vor înfrunta doi dintre cei mai cunoscuţi politicieni din UDMR. Pe de o parte, este vorba de ministrul Culturii, Hunor Kelemen, care a mai fost ales în posturi precum cele de vicepreşedinte executiv şi preşedinte executiv al UDMR. El are o afinitate politică creştin-democrată şi este reprezentant al secuilor. Hunor Kelemen este perceput drept succesorul „natural” al lui Marko Bela. De altfel, actualul preşedinte al UDMR a afirmat că „domnul Kelemen este capabil să conducă UDMR. Dar aceasta nu înseamnă că nu sunt şi alţii capabili”. Contracandidatul său este consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs, preşedintele Cercului Liberal din UDMR. Acesta este perceput ca exponent al schimbării şi ca reprezentant al maghiarilor din afara Secuimii.
Congresul UDMR din Oradea trebuie să decidă dacă maghiarii vor urma în continuare linia lui Marko Bela sau vor vota schimbarea.
Membrii conducerii UDMR se află în faţa celei mai grele alegeri din ultimii ani, în condiţiile în care retragerea actualului preşedinte, Marko Bela, a provocat o adevărată criză de succesiune. În prezent, sunt profilaţi doi candidaţi puternici. Pe de o parte, este vorba de Hunor Kelemen, ministrul Culturii, care doreşte să continue linia trasată de Marko Bela. Pe de altă parte, este actualul consilier prezidenţial pentru Minorităţile Naţionale, Peter Eckstein-Kovacs, care doreşte să schimbe linia politică a UDMR.
În planul al doilea, bătălia din UDMR este şi una ideologică. În timp ce Hunor Kel