Dintre toate judeţele regiunii, în Gorj s-a înregistrat cel mai mare salariu mediu net, în timp ce în Dolj există cel mai mare număr de salariaţi, fiind şi cel mai mare judeţ al Olteniei. În schimb, în Olt, în ciuda activităţii economice intense, bogăţia nu se răsfrânge asupra individului. Nici în alte judeţe renumite pentru economia lor puternică, media salarială nu este strălucită. Analiza noastră pe cifre concrete doboară mitul conform căruia ardelenii sunt mai bine plătiţi decât oltenii.
Ultimul buletin statistic lunar la nivel judeţean, publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată la cât scăzuse numărul efectiv de angajaţi din judeţele României în octombrie 2010, faţă de aceeaşi lună din 2009 şi la cât au mai ajuns salariile nete ale celor care muncesc. Din datele statistice pe octombrie reiese că în toate judeţele Olteniei a scăzut numărul angajaţilor într-un an chiar şi cu aproape 10.000 de persoane într-un singur judeţ. Salariul mediu net pe fiecare judeţ s-a redus cu aproximativ 100-200 de lei într-un an. Din punct de vedere economic, în unele dintre judeţele Olteniei, chiar dacă a crescut cifra de afaceri din industrie, iar exporturile au devenit mai mari decât importurile, aceste lucruri nu s-au regăsit în bunăstarea individului, salariul mediu net pe judeţ fiind în descreştere. Unităţile economice din fiecare judeţ care raportează la direcţiile regionale de statistică sunt cele care au sediile centrale în judeţele cu pricina.
Doljul şi Gorjul, „fruncea“ Olteniei
Datele statistice arată că în Dolj erau, în octombrie 2009, 131.879 de salariaţi, iar în octombrie 2010, criza a măturat aproape 10.000 dintre ei, astfel că au mai rămas 121.184 de oameni care muncesc legal. Judeţul fiind cel mai mare din Oltenia, are şi cei mai mulţi oameni angajaţi într-o formă sau alta. Câştigul salarial mediu net evidenţiat