Creşterea consumului va fi semnul că economia şi-a revenit. Dar asta nu înseamnă că absenţa consumului nu poate fi blamată pentru faptul că încă suntem în recesiune.
„Una dintre explicaţii, dincolo de temerea faţă de criza economică, este şi această întreţinere constantă a nihilismului, a faptului că nimic nu este bine, că totul este rău în această ţară şi, în condiţiile de criză economică, în loc ca oamenii totuşi să dea drumul şi la partea de consum, preferă să ducă mai mulţi bani la bancă şi să economisească, ceea ce este foarte rău şi ineficient pentru o economie", este cea mai recentă explicaţie a crizei, găsită de premierul Emil Boc.
Înapoi din sfera metafizicului în realitate, asta înseamnă că spaima consumatorilor ar fi de vină pentru că economia românească este printre ultimele rămase în recesiune, alături doar de a Irlandei şi a Greciei. Dar cine sunt consumatorii cei nihilişti? Să-i luăm pe rând:
Nihiliştii bugetari. Anul trecut, şi-au văzut salariile tăiate cu 25% după un avertisment de nici două luni. Cei care reuşiseră să economisească ceva până atunci s-au felicitat pentru inspiraţie. Cei care nu reuşiseră s-au apucat de economisit pentru a-şi putea plăti factura de încălzire din iarna aceasta. La primăvară urmează valul de concedieri, aşa că a nu mai economisi pare cel puţin... riscant.
Nihiliştii pensionari. După ce au fost ameninţaţi cu tăierea pensiilor, iar ulterior au văzut că statul caută metode pentru a le taxa suplimentar veniturile, pensionarii au toate motivele să se aştepte la ce-i mai rău. Acum, chiar dacă sunt tentaţi să cheltuiască pentru a ajuta statul, iau în calcul şi că veniturile vor continua să le scadă, măcinate de inflaţie, şi că e mai bine să se pregătească pentru asta.
Nihiliştii salariaţi. După mărirea TVA cu cinci puncte procentuale, s-au trezit în situaţia de a consuma mai puţin pentru aceiaşi b