După ce Guvernul i-a dat energie ieftină pentru a păstra producţia şi locurile de muncă din România, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi-a planificat pentru acest an să renunţe la peste 3.000 din cei 9.000 de angajaţi. Sindicatele se pregătesc de grevă şi acuză Executivul că a ajutat combinatul fără să-l oblige printr-un document oficial să păstreze salariaţii.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a primit pentru acest an energie de la Hidroelectrica la un preţ cu 25% sub media pieţei, printr-un contract încheiat pe bursa de energie. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a motivat decizia de a facilita accesul combinatului la această energie ieftină prin faptul că ArcelorMittal Galaţi este un investitor important şi unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară.
Citiţi şi Mittal a forţat mâna statului pentru a obţine energie ieftină
Scenariu apocaliptic la Arcelor Mittal Galaţi: 3.000 de oameni sunt ameninţaţi cu concedierea
Mai mult, Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, a declarat că ArcelorMittal şi-ar fi mutat producţia de la Galaţi într-un alt stat din Uniunea Europeană dacă nu ar fi primit electricitatea la acest preţ. Cu alte cuvinte, cei de la Mittal au şantajat statul român, pentru a primi o mână de ajutor.
Din nou greve şi proteste la Galaţi
În schimb, oficialii Mittal pregătesc, pentru acest an, un nou val de disponibilizări. „Este vorba de 3.000-4.000 de angajaţi, din totalul de peste 9.000. O parte dintre ei vor primi salarii compensatorii, iar restul lucrează în mai multe diviziuni din combinat care vor fi externalizate", ne-a precizat liderul sindical Gheorghe Tiber.
O altă problemă a angajaţilor este faptul că nu s-a ajuns la un consens privind contractul colectiv de muncă, ce ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie. „Noi cerem majorări salariale