O echipă de şase cercetători români va participa pentru prima dată la o misiune marţiană. Ei nu vor ajunge însă pe Planeta Roşie, ci într-un habitat simulat, în Colorado. Misiunea este o simulare, dar nu este nici pe departe o joacă, spun cercetătorii români. Astfel că aceştia vor scrie zilnic pentru „Adevărul“ un jurnal de bord.
România este o ţară de pionieri aerospaţiali - de la Conrad Haas, inventatorul rachetei în trepte, la Herman Oberth, părintele erei spaţiale, la Traian Vuia, pionier al aviaţiei moderne şi la Henri Coandă, inventatorul avionului cu reacţie. Acum trei decenii, românii au avut bucuria de a-l vedea pe Dorin-Dumitru Prunariu, zburând în spaţiu. În ciuda acestor fapte extraordinare, explorarea spaţiului este încă un mister pentru foarte mulţi români.
Misiunea RoMars îşi doreşte să schimbe această stare de fapt. Trimiterea unui echipaj 100% românesc la staţia de cercetări marţiene Mars Desert Research Station (MDRS) este, de fapt, echivalentă cu prima experienţă a unei echipe de experţi români pe „Marte".
Iniţiativa a fost a Agenţiei Spaţiale Române, în partneriat cu Mars Society din SUA. Echipajul RoMars este divers în competenţele sale, dar suntem uniţi cu toţii de dorinţa de a contribui la explorarea planetei Marte şi la popularizarea explorării spaţiale în România. Această misiune, la care participă patru cercetători ai Agenţiei Spaţiale Române şi alţi doi tineri români, oameni de ştiinţă, are ca scop promovarea explorării planetei Marte pentru publicul românesc, dar şi efectuarea de cercetări la o bază similară marţiană aflată în statul Utah, SUA.
Ce este Mars Desert Research Station
Mars Desert Research Station - Staţiunea de Cercetări Marţiene din Platoul Colorado - este un habitat marţian simulat care aparţine Mars Society. Staţia se află în San Rafael Swell, Utah, Statele Unite ale Americii.