După reforma educaţiei, greu de digerat pentru profesori, alte scandaluri încep să răbufnească - de data aceasta din cauza sistemului sanitar. Peste noapte, într-un moment în care spitalele sunt asaltate de bolnavi, Ministerul Sănătăţii reduce numărul de paturi, ceea ce va duce la micşorarea valorii contractelor pe care unităţile sanitare le vor semna cu oficialii Casei de Asigurări de Sănătate, disponibilizează oamenii din sistem şi intenţionează să desfiinţeze mai multe unităţi sanitare. Ba mai mult decât atât, ministerul Attila Cseke, invocând lipsa fondurilor, solicită autorităţilor locale să repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat anul trecut în administrare întrucât, susţine acesta, este timpul ca autorităţile să se implice nu doar administrativ ci şi financiar.
„Descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local", susţine ministrul Attila Cseke. Numai că primarii constănţeni nici nu vor să audă de solicitările ministrului, menţionând că din bugetele locale ciuntite de Guvernul Boc nu vor putea menţine unităţile sanitare pe o linie de plutire. Marian Iordache, primarul Municipiului Medgidia, susţine că sub nici o formă nu va putea repartiza spitalului 3% din bugetul local şi, deşi a semnat un protocol de preluare a spitalului în administrare cu noile condiţii impuse de minister, acesta se vede nevoit să renunţe la angajamentul în cauză.
„Este o absurditate ceea ce vrea Ministerul Sănătăţii. Cred că e o glumă proastă"
„Ar însemna ca lunar să aloc din bugetul local 650 de milioane lei vechi, ori noi avem rate la bănci de 7 miliarde lei vechi, reprezentând datoriile istorice preluate de la vechea conducere. Dacă am aloca spitalului 3% din bugetul local ar însemna să nu mai asigurăm salariile angajaţilor sau alte plăţi către utilităţ