Foto: Thinkstock Infecţiile cu rotavirus reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de gastroenterite (inflamaţia tubului digestiv soldată cu diaree) la copii în întreaga lume. Într-adevăr, în fiecare an, ele cauzează aproximativ 125 de milioane de îmbolnăviri şi circa 600.000 de decese. Totuşi, infecţia nu este foarte severă şi este autolimitată, adică evoluează într-un interval de timp determinat, caracteristic. În acelaşi timp însă, este foarte răspândită, are o rată de îmbolnăvire foarte mare atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele sărace, fiind contagioasă, şi poate produce deshidratare severă, care, netratată corespunzător, este mortală. Boala apare cel mai frecvent între 4 luni şi 2 ani, de obicei până la 5 ani, majoritatea copiilor având cel puţin un astfel de episod, mai mult sau mai puţin sever. Există mai multe tipuri de virusuri, ceea ce explică posibilitatea de reîmbolnăvire, chiar dacă gravitatea fenomenului scade în timp.
Maladia se transmite în principal pe cale fecal-orală, adică prin mâinile nespălate. Situaţia este agravată de faptul că bolnavul devine contagios cu câteva zile înainte de a prezenta simptome vizibile şi şapte-zece zile după apariţia acestora. El elimină un număr enorm de virusuri prin scaun. În acelaşi timp, virusul este destul de rezistent, putând persista mai multe ore pe mâinile nespălate şi chiar zile întregi pe suprafeţele nedezinfectate. Infecţiile sunt mai frecvente iarna şi primăvara, iar copiii care frecventează colectivităţi – creşe sau grădiniţe – sunt mai expuşi la îmbolnăvire. Un grad de risc au şi adulţii care îngrijesc copii mici, precum şi vârstnicii.
După una-două zile de la contactul infectant, apar vărsături şi febră, simptome urmate de o diaree abundentă, apoasă şi dureri abdominale. Simptomele durează, de obicei, trei-opt zile, uneori însă diareea putând persista şi câteva săptămâni. Dacă s