Potrivit unui raport prezentat miercuri de către cercetătorii francezi, un consum mediu zilnic de 3.000 de calorii ar fi echitabil pentru toată lumea, scrie Le Monde
Examinând problema subzistenţei alimentare a oamenilor în orizontul lui 2050, raportul răspunde prin două scenarii: unul se concentrează pe imediata bunăstarea, iar celălalt - pe dezvoltare durabilă. E adevărat, susţin realizatorii acestui studiu, Institutul Naţional deCercetări Agronomice (INRA) şi Centrul de cooperare internaţională în domeniul cercetării agronomice (Cirad), precizând că asta va echivala cu o schimbare fundamentală a modului de alimentaţie.
"Evident, asta nu înseamnă că, dacă eu voi mânca mai puţin, cineva din Sahel va mânca mai bine", explică Sandrine Paillard, INRA. "Dar este evident că, dacă toată lumea mănâncă aşa cum mănâncă, şi mai ales atâta carne, presiunea asupra resurselor naturale va fi uriaşă". În medie, un individ consumă 3.000 de calorii pe zi, dar discrepanţele sunt mari. Astfel, în ţările bogate se consumă 4.000 de calorii pe zi per individ, 4.500 - în Statele Unite, faţă de 2.300 în Africa Sahariană.
Politici de sănătate publică
În scenariul bazat pe dezvoltarea durabilă, notează publicaţia citată, cercetătorii estimează că un consum de 3.000 de calorii zilnic ar putea fi echitabil pentru toată lumea. Cum s-ar putea ajunge la asta? Mijloacele de realizare sunt multiple şi implică atât lanţul producţiei, cât şi consumatorii. În primul rând, ar trebui reduse pierderile de consum care se pot ridica la 30% în ţările bogate. În "linia de foc" sunt deşeurile alimentare, care se aruncă după termenul de consum optim, adesea confundat cu termenul de expirare a produsului. Scenariul presupune şi politici de sănătate publică ambiţioase pentru a lupta împotriva supra-alimentaţiei şi a maladiilor asociate, se arată în raport.
În 2003, 1,3 miliarde din