Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, dintre opţiunile Academiei americane de film lipsesc lungmetrajele despre regimul nazist, al Doilea Război Mondial şi exterminarea evreilor. Sursa: VLAD PLĂIAŞU
"În jumătatea de secol în care acest reporter a scris despre Hollywood, Oscaruri şi filme autohtone şi străine, nu a trecut un an fără lungmetraje şi documentare de calitate despre Holocaust, regimul nazist sau al Doilea Război Mondial. Şi, cu fiecare ocazie, criticii au prezis sfârşitul acestui gen de film numai pentru a fi contrazişi anul următor. Ei bine, 2010 a trecut, favoriţii la Oscarurile din 2011 îşi şlefuiesc discursurile spontane de mulţumire, dar nu există niciun film propus pentru nominalizare care să se ocupe de oroarea petrecută în anii ’30 şi ’40", consemnează criticul Tom Tugend în "The Jewish Journal of Greater LA".
Tom Cruise vs Daniel Craig
În sprijinul teoriei sale, Tugend aminteşte de "Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie" al lui Quentin Tarantino (care i-a adus Oscarul pentru interpretare lui Christoph Waltz ), de "Cititorul" lui Stephen Daldry (Oscar pentru Kate Winslet), de "Sfidarea" lui Edward Zwick (cu Daniel Craig şi având o nominalizare la Oscar pentru coloană sonoră originală) şi de "Operaţiunea Valkyrie" (cu Tom Cruise în rolul principal). Criticul menţionează şi faptul că, în urmă cu doar un an, peliculele propuse de Cehia, Slovacia, Slovenia şi Olanda pentru nominalizări la Oscarul pentru Cel mai bun film străin se concentrau asupra destinului evreilor din ţările respective în timpul ocupaţiei germane. Însă, în 2011, niciunul dintre cele 65 de lungmetraje eligibile nu se ocupă de perioada Holocaustului. Cineaştii au preferat ca în anul abia încheiat să meargă pe mâna dictaturilor comuniste postbelice şi pe aceea a genocidurilor recente, observă Tugend.
Belgia a propus "Illégal", despre