Considerat al doilea ca înălțime din țară, turnul fostei fabrici de fibre sintetice din municipiul Dej trebuia demolat astăzi, pentru a face loc celei mai mari investiții chineze din România. Lucrurile n-au mers însă așa cum se sperase.
Investiția companiei chineze AVIC International la combinatul Someș Dej, în valoare de 350 de milioane de euro, decurge conform calendarului, declara ieri primarul municipiului Dej, Costan Morar. Pentru a putea începe însă pregătirea corespunzătoare a terenului vizat de investitori, trebuie înlăturat un turn de beton de 204 metri care aparținea de fabrica de fibre sintetice IFA, desființată în urmă cu nu mai puțin de 15 ani. În ultima săptămână, metoda prin care turnul urma să fie pus la pământ a stat în prim planul atenției autorităților din Dej. Iar azi-dimineață, autorități, specialiști și curioși au venit să asiste la demolarea amplasamentului, pentru care fuseseră pregătite 150 de kilograme de dinamită. Degeaba, pentru că explozia nu a reuşit decât să-l zdruncine.
Potrivit artificierilor care au coordonat detonarea, citați de Ziua de Cluj, s-a prăbuşit numai partea interioară a turnului, construită din fibră de sticlă, învelişul exterior din beton nefiind afectat. Situația nu este numai ridicolă, ci pune în pericol, cred vecinii, și clădirile din jur. “Nu trebuia să se întâmple aşa. Acum, această construcţie este un pericol şi pentru firmele care au activitate aici, iar dacă se va prăbuşi spre partea stângă, ar putea ajunge până la fabrica Samus Mex (producător de mobilier - n. red.), care este la numai 200 m. Este un pericol real pentru oricine, iar firmele nu îşi pot relua activitatea până la rezolvarea situaţiei. În plus, va trebui să asigurăm pază în zonă, astfel încât să nu fie pus nimeni în pericol. Sunt cheltuieli pe care firma de demolare va trebui să le suporte. Este numai vina lor, nu au ş