Secretarul american al Apărării, Robert Gates a părăsit China, cu destinaţia Japonia. La plecarea de pe aeroportul din Beijing, şeful Pentagonului a declarat că vizita sa de patru zile în China a fost "foarte reuşită" şi a permis relansarea cooperării militare dintre cele două ţări.
În cursul dimineţii, Robert Gates a vizitat în apropiere de Beijing centrul de comandă al arsenalului nuclear militar chinez, eveniment considerat drept un semn al voinţei Chinei de normalizare a relaţiilor militare cu Washingtonul.
Intenţiile celor două ţări în materie de strategie militară au fost clarificate, iar China a acceptat să se implice în rezolvarea problemelor dintre cele două Corei.
Coreea de Nord a repus în funcţiune miercuri telefonul roşu cu vecinul din sud, eveniment ce ţine cont de această destindere survenită între Beijing şi Washington.
Aceste evoluţii pozitive a fost însă puţin umbrite de zborul inaugural al avionului J-20, primul avion de vânătoare chinez invizibil pe ecranele radarelor. Avionul J-20 este considerat un răspuns al Chinei la avionul american F-22 Raptor, avion invizibil radarelor, singurul din lume aflat în serviciu.
Secretarul american al Apărării, Robert Gates nu a părut însă foarte preocupat de această provocare, pentru că între "realizarea unui prototip şi introducerea lui în serviciu" este nevoie de ani buni, după cum a declarat presei vice-amiralul David Dorsett, şeful serviciului de informaţii al Marinei americane.
Discuţiile americano-chineze vor continua la cel mai înalt nivel la Washington, unde preşedintele Hu Jintao va efectua o vizită între 18 şi 21 ianuarie.
Robert Gates va purta miercuri, 12 ianuarie, discuţii la Tokyo, cu oficiali japonezi, neliniştiţi de creşterea potenţialului militar chinez, iar joi se va afla în Coreea de Sud, direct vizată de discuţiile de la Beijing, pe tema dosarulu