Bananele şi portocalele au ajuns alimente de lux, ca pe timpul lui Ceauşescu. Fructele şi legumele atât de necesare în această perioadă pentru aportul de vitamine sunt foarte scumpe în pieţele din oraş.
Odată cu începutul de an, consumul fructelor şi al legumelor trebuie să crească în alimentaţia fiecăruia, deoarece un plus de vitamine în această perioadă este esenţial. Din păcate, în pieţele şi magazinele mureşene „verdeţurile” sunt scumpe şi îi îndepărtează pe clienţi. Pieţarii spun că nu au de ales, pentru că marfa e de import şi e scumpă, iar dacă ar vinde-o ieftin, nu ar scoate profit. „Pe mine mă costă mult să aduc citrice sau struguri în perioada asta, pentru că nu e sezonul lor. Vânzările nu sunt excelente, ştiu că fructele sunt scumpe, dar nu am ce face”, mărturiseşte Marinela Lajos, vânzătoare în piaţa agro-alimentară din Dâmbu Pietros.
În final, e un cerc vicios în urma căruia cel mai mult au de pierdut mureşenii. Luate în ordine descrescătoare, cele mai scumpe fructe la ora actuală sunt strugurii. În piaţa Cuza Vodă, costă 13 lei kilogramul, în timp ce în Dâmbu Pietros, preţurile variază între 12 şi chiar 15 lei. Aşadar ne luăm rămas bun de la glicogenul din ficat şi de la aportul important în vitamine (C, B1 şi B2 n.r.) conferit organismului de struguri. Un ananas costă între 9 şi 11 lei în pieţe, iar pomelo, frucul citric cel mai mare, poate fi cumpărat cu 8-10 lei. Bananele, preferatele multora dintre noi, costă 6 lei kilogramul în Cuza Vodă şi între 6 şi 8 lei la Diamant, în cartierul Tudor. Deşi majoritatea sunt verzi sau înnegrite, preţul lor rămâne unul foarte ridicat. Portocalele şi lămâile din Turcia sau Grecia sunt şi ele foarte scumpe, cu preţuri între 5 şi 8 lei kilogramul. Dar cui îi trebuie vitamina C?
Legumele, la mare preţ
Nici legumele nu sar din schema preţurilor foarte mari. Castraveţii costă 7 lei bucata