Precipitaţiile sub formă de ploaie şi topirea zăpezii au contribuit la formarea de torenţi şi scurgeri de pe versanţi care au dus la creşterea debitului Văii Hovrilei şi au accentuat fenomenul de eroziune a zidului de sprijin ce protejează drumul comunal 75, Buciumi-Hovrila.
Revărsarea apelor a provocat surparea acostamentului drumului judeţean şi afectarea acestuia, pe mai multe porţiuni, pe o distanţă de aproximativ 200 de metri. Temperaturile ridicate au accentuat fenomenul de dezgheţ în zona malurilor văii, care s-au surpat şi au dus la decopertarea unei conducte de apă.
Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre efectele negative produse de fenomenele hidrometeorologice, iar la faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş şi Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă. Aceştia au constatat că există o situaţie de risc, datorită prăbuşirii zidului de sprijin. Zidul de sprijin s-a prăbuşit pe două porţiuni, pe o lungime de 60 de metri, în amonte şi aval de podeţul din apropierea bisericii ortodoxe. Prăbuşirea zidului pune în pericol acostamentul DC 75 şi reţelele de utilităţi din zonă, alimentare cu gaz metan, respectiv apă potabilă.
Este pusă în pericol calea de acces rutieră spre satul Hovrila, situată la o distanţă de aproximativ 5 km de localitatea Buciumi. Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a prezentat la Ministerul Administraţiei şi Internelor pagubele produse de fenomenele hidometeorologice la nivelul oraşului Şomcuta Mare. V
Valoarea pagubelor va fi stabilită de către o comisie nominalizată de primarul Vasile Dorinel Alb. Pentru eliminarea efectelor negative şi reabilitarea obiectivelor afectate vor fi prezentate de către specialiştii din grupurile de suport tehnic