În urmă cu fix un an de zile pe 12 ianuarie 2010, Haiti a fost zguduit de un cutremur violent cu magnitudinea 7 pe Richter.
La un an de la dezastru, reconstrucţia zonelor afectate de seism este mai lentă şi mai complexă decât se estimase, scrie Euronews.
Din cele peste 20 de milioane de metri cubi de moloz, doar 5% au fost curăţate. În plus, 105.000 de case au fost distruse şi 208.000 avariate, însă doar 15% dintre cei rămaşi fără locuinţă stau într-un adăpost temporar.
Peste 800.000 de haitieni locuiesc şi acum în corturi. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Un an de la cutremurul din Haiti
Construcţia unei locuinţe temporare, care nu rezistă mai mult de 7-10 ani, costă 1.800 de euro pentru numai 25 de metri pătraţi.
Până şi Palatul Prezidenţial din Port-au-Prince este şi acum în ruine.
Bill Clinton, în Haiti
Astăzi au loc mai multe evenimente comemorative. Haitienii vor ţine un moment de reculegere în memoria victimelor, iar o slujbă va avea loc la catedrala din Port-au-Prince.
La comemorare se află şi fostul preşedinte american Bill Clinton, care s-a implicat în strângerea de fonduri pentru haitieni.
Bilanţul cutremurului din Haiti a fost tragic: 220.000 de oameni morţi, peste 300.000 răniţi şi mai bine de 1,5 milioane de sinistraţi.
Iar pagubele materiale au fost uriaşe. Capitala Port-au-Prince s-a transformat în tone de moloz.
Organisme internaţionale şi guverne a zeci de state, printre care şi România, au participat prin donaţii financiare sau materiale la efortul de refacere al statului Haiti. În total, s-au strâns peste 2 miliarde de dolari. Chiar şi aşa, reconstrucţia s-a dovedit mult mai anevoioasă.